• Ο σουλτάνος δεν χαλάει χατίρια.
• Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ δεν λυπάται τα εκατομμύρια, κι ας έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια κόπωσης της τουρκικής οικονομίας.
Σε μια απίστευτη κούρσα αγορών από Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαίους έχει επιδοθεί η Τουρκία, «αγοράζοντας» χρόνο και αποθέματα από χαμένη εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κυριολεκτικά παλεύει «σπάζοντας κουμπαράδες» όχι για να προμηθευτεί νέους εξοπλισμούς, αλλά για να εκσυγχρονίσει τα οπλικά της συστήματα και να διατηρήσει κάποια ισορροπία στο Αιγαίο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λυπάται τα εκατομμύρια, κι ας έχουν γίνει εμφανή τα σημάδια κόπωσης της τουρκικής οικονομίας. Οι παραγγελίες που έχει κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες τρομάζουν και μόνο με το κόστος τους:
■ Συμφωνία με την αμερικανική Boing για αγορά αεροσκαφών για την Turkish Airlines. Κόστος 11 δισ. δολάρια!
■ Συμφωνία με την ευρωπαϊκή Airbus για 40 αεροσκάφη. Κόστος 12,4 δισ. δολάρια!
■ Αγορά συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία. Κόστος κοντά στα 500 εκατομμύρια δολάρια!
Σε αυτά προστίθενται οι αναμενόμενες μέχρι το 2020 παραλαβές των F-35 της επίσης αμερικανικής Lockheed Martin. Ο Ερντογάν έχει φροντίσει να τους ικανοποιήσει όλους με πολύ χρήμα… Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα γίνεται τιτάνια προσπάθεια για να υπάρξουν εκσυγχρονισμοί και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων. Νούμερο ένα στόχος ο εκσυγχρονισμός των F-16. Νούμερο ένα πρόβλημα, τα… χρήματα. Η Αθήνα δεν θέλει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των F-16. Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να εκσυγχρονίσει 93 F-16 που έχουν αγοραστεί από τις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Το κόστος υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1,7 δισ. δολάρια και δεν συζητείται καν. Η εναλλακτική λύση είναι ο εκσυγχρονισμός λιγότερων αεροσκαφών και ήδη ακούγεται ο αριθμός 55, που αφορά αεροσκάφη που αγοράστηκαν επί Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Για τα υπόλοιπα έχει ο… Θεός αλλά δεν έχει το ταμείο. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν επιβεβλημένη την αναβάθμιση των F-16 για να μπορούν να έχουν «επαφή» με τα τουρκικά F-35. Η αναβάθμιση αφορά τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και ειδικά τα ραντάρ τους. Αρκεί αυτό για να αντιμετωπιστεί η νέου τύπου απειλή που θα προκύψει στο Αιγαίο με την είσοδο των F-35; Την οριστική απάντηση -λένε οι αεροπόροι- θα τη γνωρίζουμε όταν τα δυο αεροσκάφη βρεθούν αντιμέτωπα στο Αιγαίο! Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο «αόρατο» είναι το F-35 για να απαντήσει με βεβαιότητα ότι το νέο ραντάρ AESA που θα έχουν τα εκσυγχρονισμένα F-16 θα είναι αποτελεσματικό.
Το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν αγοράζουμε κι εμείς F-35 αντί να κάνουμε τον εκσυγχρονισμό» απαντάται επίσης με το δυσβάσταχτο κόστος. Η Π.Α. θεωρεί τις απόψεις που ακούγονται για αγορά 12 F-35 επιπόλαιες αφού οποιαδήποτε αγορά κάτω των 40 αεροσκαφών δεν έχει νόημα -όπως λένε- οι επιχειρησιακοί επιτελείς της. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα πολλαπλασιαστεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κάθε F-35 κοστίζει αυτή τη στιγμή 125 εκατομμύρια δολάρια! Συνεπώς τα 12 αεροσκάφη που προτείνουν κάποιοι κοστίζουν 1,5 δισ. και τα 40 5 δισ.!
Οριστική η απόφαση για πώληση 32 F-16
(REAL NEWS-01/10/2017)
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.